Blog

radiator-ontluchten

Je verwarming ontluchten?

radiator-ontluchten

Maakt je radiator borrelende geluiden of warmt hij niet meer goed op? Dan zitten er waarschijnlijk enkele luchtbellen in je centrale verwarming. Geen paniek, je kunt het probleem meestal zelf oplossen door je verwarming te ontluchten. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.

LUCHT IN DE CENTRALE VERWARMING

Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Ze kunnen ontstaan wanneer je radiator zich vult met water en er wat lucht achterblijft. Hoewel de bellen op zich onschuldig zijn, kun je ze toch maar beter verwijderen. Anders loop je het risico dat de leidingen van je chauffage oxideren. Door je centrale verwarming goed te ontluchten, bespaar je bovendien heel wat energie!

 

WAT HEB JE NODIG?

  • een ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier
  • een bakje (om een kleine hoeveelheid water op te vangen)
  • een grote handdoek

 

HOE GA JE TE WERK?

1. Zet alle radiatoren op de maximale temperatuurstand. Laat ze minstens vijftien minuten draaien.

2. Schakel de centrale verwarming uit. Nu pompt ze geen lucht of water meer rond. Wacht vervolgens minstens 10 minuten om alle chauffages te laten afkoelen.

3. Ga naar de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan en plaats het bakje onder de ontluchtingskraan. Hou intussen een grote handdoek bij de hand.

4. Plaats de schroevendraaier of ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Draai de kraan nooit helemaal open! De kans is groot dat je ze niet meer volledig dicht krijgt.

5. Draai de ontluchtingskraan weer dicht.

6. Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator. Werkt van de beneden- naar de bovenverdieping.

7. Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan mag je de cv-ketel weer inschakelen.

8. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt. Is dat niet het geval? Vul de ketel dan bij tot de druk weer in orde is.

In uitzonderlijke gevallen worden de luchtbellen in je radiator veroorzaakt door een lek, door een probleem met de leidingen of door een expansievat dat stuk is. In die situaties contacteer je maar beter een professionele installateur.

Bron: https://vasco.eu/

Share this post

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.